~....ROSELLE & BOUGAINVILLEA ....~

"Destiny is not a matter of chance, it is a matter of choice, it is not a thing to be waited for, it is a thing to be achieved."

Friday, November 20, 2009

Happy Holiday, Welcome 2010

Posted by Roselle


Hoooreeyyyyyy....





Selamat bercuti semua...kejap je rasanye dah setahun. Berjaya gak aku menempuh pelbagai dugaan sepanjang diriku bergelar "teacher".

2010 I wait for you...


2009 bye2..



To all my student love u so much..pastinye ku merinduimu..dan kau jua merindui jeliganku..







"EVERY STUDENT HAS A CHANCE TO SUCCEED BECAUSE OF A GREAT TEACHER!"


LIKE ME!

LIKE U!








Thanks 4 the baby duck...
so cute..

Happy Holiday semua...

See U Next Year..

Sayonara..

(*-*)



Sunday, November 15, 2009

Diet jangan tak diet..hehe (untuk mel...)

Posted by Roselle

Jawapan yg B_D_H...

Posted by Roselle

Pandai btul dia jwp soalan ye..wat sakit ati cikgu add math je..



ni lagi satu...
Bila tengok pic kat ats ni teringat je zaman skola dulu time nga jawab paper fizik dulu..huh, bebunga otak aku menghafal rumus2 yg ada. Tapi time exam xdela aku jawab merapu2 mcm bdk ni jwb, cube la korang tgk sendiri..
..Bougainvillea:






Koordinasi otak kiri dan kanan

Posted by Roselle


Semasa anda duduk, putarkan kaki kanan anda mengikut arah putaran jam.Dalam masa yang sama cuba tulis nombor 6 menggunakan tangan kanan anda... ..Kaki anda akan bertukar putaran jam secara spontan, atau tersangkut...Kenapa?? tak percaya ??

THERE IS A LOT OF THINGS WE DON'T KNOW ABOUT OURSELVES !!

..:Bougainvillea:..

Makan buah sebelum makan

Posted by Roselle

Kepada kengkawan, slalunye korang mkn buah sebelum mkn ke slpas makan? Slalu je aku tgk ramai org mkn slps makan konon2 nye pencuci mulut la katekan...mkn buah slps mkn sebenarnya lagi menyukarkan proses penghadaman dimana ia akan memampatkan lagi usus kita, bukannye memproses makanan tersebut. Sebab tu la kalo korang makan la buah sebanyak mane pun, tetapi dgn care yg salah tetap kene sembelit gak..ha..fikir2 kan lah dan selamat beramal.....

..:Bougainvillea:..

Friday, November 13, 2009

Surat Sayang

Posted by Roselle

Tidak guna terlalu khuatir tentang masa depan yang belum kita ketahui. Adalah lebih baik menumpukan perhatian kita kepada apa yang berlaku ketika ini...

Saat kau bangun pagi hari,
AKU memandangmu dan berharap engkau akan berbicara kepada KU, walaupunhanya sepatah kata meminta pendapatKU atau bersyukur kepada KU atas sesuatu hal yang indah yang terjadidalam hidupmu hari ini atau kemarin .......
Tetapi AKU melihat engkau begitu sibuk mempersiapkandiri untuk pergi bekerja ........AKU kembali menanti saat engkau sedang bersiap, AKUtahu akan ada sedikit waktu bagimu untuk berhentidan menyapaKU, tetapi engkau terlalu sibuk .........

Disatu tempat, engkau duduk disebuah kursi selama lima belas minit tanpa melakukan apapun. KemudianAKU Melihat engkau menggeerakkan kakimu. AKU berfikir engkau akan berbicara kepadaKU tetapi engkau berlari ke telephone dan menghubungi seorang teman untukmendengarkan kabar terbaru.AKU melihatmu ketika engkau pergi bekerja dan AKUmenanti dengan sabar sepanjang hari. Dengan semuakegiatanmu AKU berfikir engkau terlalu sibukmengucapkan sesuatu kepadaKU.Sebelum makan siang AKU melihatmu memandang sekeliling, mungkin engkau merasa malu untuk berbicara kepadaKU, itulah sebabnya mengapa engkau tidak menundukkan kepalamu.Engkau memandang tiga atau empat meja sekitarmu dan melihat beberapa temanmu berbicara dan menyebutnamaKU dengan lembut sebelum menyantap rizki yang AKUberikan, tetapi engkau tidak melakukannya ........
masih ada waktu yang tersisa dan AKU berharap engkau akan berbicara kepadaKU, meskipun saat engkau pulang kerumah kelihatannya seakan-akan banyak hal yangharus kau kerjakan.Setelah tugasmu selesai, engkau menyalakan TV,engkau menghabiskan banyak waktu setiap hari didepannya,tanpa memikirkan apapun dan hanya menikmati acara ygditampilkan. Kembali AKU menanti dengan sabar saat engkau menonton TV dan menikmati makananmu tetapi kembali kau tidak berbicara kepadaKU ..........

Saat tidur, KU pikir kau merasa terlalu lelah.Setelah mengucapkan selamat malam kepada keluargamu,kau melompat ketempat tidur dan tertidur tanpa sepatahpun namaKU, kau sebut. Engkau menyadari bahwa AKU selalu hadir untukmu.AKU telah bersabar lebih lama dari yang kau sadari.AKU bahkan ingin mengajarkan bagaimana bersabar terhadap orang lain. AKU sangat menyayangimu, setiap hari AKU menantikan sepatah kata, do'a, pikiran atau syukur dari hatimu.

Keesokan harinya ......

engkau bangun kembali dan kembali AKU menanti dengan penuh kasih bahwa hari ini kau akan memberiku sedikit waktu untuk menyapaKU........
Tapi yang KU tunggu ........ tak kunjung tiba...... tak juga kau menyapaKU.Subuh ........ Dzuhur ....... Ashyar ...........Magrib ......... Isya dan Subuh kembali, kau masihmengacuhkan AKU .....tak ada sepatah kata, tak ada seucap do'a, dan takada rasa, tak ada harapan dan keinginan untukbersujud kepadaKU ...........Apa salahKU padamu ...... wahai UmmatKU?????
Rizki yang KU limpahkan, kesehatan yang KU berikan,harta yang KU relakan, makanan yang KU hidangkan,anak-anak yang KUrahmatkan, apakah hal itu tidak membuatmu ingatkepadaKU ............ .!!!!!!!Percayalah AKU selalu mengasihimu, dan AKU tetap berharap suatu saat engkau akan menyapa KU, memohon perlindungan KU, bersujud menghadap KU ....... Yang selalu menyertaimu setiap saat .........

Note : apakah kita memiliki cukup waktu untuk mengirimkan surat ini kepada orang2 yang kita sayangi??? Untuk mengingatkan mereka bahwa segala apa pun yang kita terima hingga saat ini, datangnya hanya dari ALLAH semata...

..:Bougainvillea:..

Fakta Menarik

Posted by Roselle

  • Nama tempat terpanjang di dunia ialah 'Taumatawhakatangih angakoauauotamat eaturipukakpikim aungahoronukupok ai- iwhenuakitanatahu' iaitu nama sebuah bukit di New Zealand .
  • Dalam kebakaran terbesar di London pada tahun 1966, separuh dari kota London terbakar tapi cuma 6 orang yg tercedera.
  • Bunyi yang dikeluarkan apabila anda mematahkan-matahkan sendi tangan, jari atau kaki adalah disebabkan oleh letupan buih di dalam sendi itu.
  • Planet Pluto mengambil masa 248 tahun utk mengelilingi matahari. Setiap 20 tahun ia mengubah orbitnya bagi mengelak dari berlanggar denga planet Neptune .
  • Di Albania, menggelengkan kepala bermaksud 'ya' dan menggangguk bermaksud tidak.( Lepas ni kalo Mel geleng2 kepala fhm2 jela ea.. : p )
  • Kebanyakkan debu yang berterbangan di dalam rumah datangnya dari sel-sel kulit kita yang mati.
  • Perut akan menghasilkan satu lapisan mucus yang baru setiap 2 minggu untuk melancarkan proses penghadaman.
  • Kandungan emas di laut adalah 200 kali ganda lebih banyak berbanding di daratan.
  • Jika semua salur darah dalam tubuh manusia dicantumkan ia boleh meliputi jalan raya sepanjang 96,000 Km10.
  • Jika usus kecil manusia dibelah dan dicantum-cantumkan, ia boleh memenuhi kawasan seluas 9.2 meter persegi.
  • Manusia bernafas kira-kira 23,000 kali dalam tempoh 24 jam.
  • Orang lelaki mudah mendapat buta warna,10 kali ganda berbanding wanita.( hati2 ea Roselle).
  • Setiap langkah ke hadapan, anda terpaksa menggerakkan 54 otot dalam tubuh badan.
  • Matahari memiliki tenaga yang cukup utk menerangi bumi bagi tempoh lebih daripada 5 juta tahun lagi.
  • Tekanan jantung manusia semasa mengepam darah adalah cukup kuat sehinggakan setiap pancutan boleh memancutkan darah sejauh 9 meter.
  • Purata setiap manusia manusia memiliki 100,000 helai rambut dan tumbuh lebih cepat pada waktu malam.
  • Sementara itu, hidung pula dikatakan dapat mengenal pasti 10,000 jenis bau yang berbeza-beza.
  • Setiap hari darah beredar sejauh 180,000 Km dalam tubuh manusia.
  • Ikan emas adalah satu-satunya haiwan yang dapat melihat cahaya inframerah dan ultraungu.
  • Setiap 1 cm persegi kulit manusia, didapati mengandungi 7 meter pembulu darah.
  • Terdapat banyak spesies labah-labah yang sanggup mengorbankan tangan dan kaki utk dimakan anak-anaknya yang baru menetas. Langkah ini adalah utk mengelakkan anak-anaknya itu daripada memakan sesama sendiri.
  • Apabila seseorang bercakap, secara purata 300 titisan air liur akan keluar dalam tempoh seminit iaitu kira-kira 2.5 titisan bagi satu perkataan.
  • Dalam secawan kopi terdapat lebih daripada 1,000 jenis bahan kimia.
  • Orang yang menggunakan tangan kanan hidup sembilan tahun lebih lama daripada mereka yang kidal.(huhu...kalo gitu Roselle hidup 9 thn lebih lame la dari mel..)

..:Bougainvillea:..

Thursday, November 12, 2009

Aku Seorang Guru

Posted by Roselle

Sedar tak sedar dah hampir setahun aku bergelar seorang guru...huhu. Tinggal seminggu je lagi genaplah setahun aku bergelar seorang pendidik. Pendidik????? sebenarnya tak pernah terlintas pun aku akan menjadi seorang guru, pendidik, teacher, mahupun guru besar..akan tetapi atas semangat dan minat aku dalam bidang sains ini, kuteruskan jua cuba untuk mencurahkan segala ilmu yang kutuntut kepada anak murid yang disayangi....tidak pernah disangka juga aku yang jadi cikgu dulu dari Roselle, hehe....terima kasih yang tidak terhingga kepada Roselle yang banyak memberi dorongan, semangat dan tunjuk ajar...Thank You Very Much Xifu...


MASIH ku ingat lagi hari pertama aku masuk ke kelas..huhu. Cuak beb....dahla tak ada experience mengajar, tiba2 je kene ngajar, full in english pulak tu. Private school la katekan, tergeliat lidah aku ni ha...kalo ckp nogori tu boleh la den belasah...hahaha..mula2 secara jujurnye susah gak aku nak adapt dgn kerja ni, yela dulu bermesra2 dgn microscope, centrifuge, test tube, segala darah, sel dan tisu yang ada di dunia ni...tapi tiba2 pulak kene berhadapan dgn puluhan budak kecik, tak ke panic aku dibuatnye..nak je aku inject sorang2...kalau korang nk tau bulan pertama aku mengajar tu boleh dikatakan hari2 aku termimpi wajah2 ank muridku...siap mengajar lagi dalam mimpi..(kalo tak caye tanye Housemate ku, hahaha.lawak btul).

TApi sekarang..tengok siapa aku..Aku Seorang Guru tau....nothing impossible..
Dalam tempoh setahun ni mmg mencabar bagi aku. Aku dah expert wat lesson plan (sebelum ni tak tau pun ape2 pun), weekly scheme, meeting with parents (parents bkn calang2 org, datin n dato' tu)..aku pun dah bleh adapt bile kene marah dgn principle..(first time kene marah mmg tension, Roselle gak yg meng'cool'kan aku)....aku pun dah kenal mcm2 perangai n gelagat org..huh, mcm2...satu Malaysia la katekan...

MInggu ni mmg busy....sepatutnye da nak hbs skola ni bleh la tenang2kn fikiran ckit..tapi makin nak habis makin tension pulak. Lagi tension dari mengajar. Busy practice for Year End Concert utk Sabtu ni.. Dari pukul 8 sehingga 3 ptg tu....kerah tenaga la masing2..cpt la hbs!!!!
TAHUN depan...ermm aku rasa aku tetap menjadi pendidik lagi kot...aku pun dah bleh adapt dgn segala situsi. WALAUbagaimanapun aku tetap berusaha untuk mencapai impianku..huhhu.aku nak jadi SCientist...(skrg ni jd Saintis buat Roselle jela :P)
Tunggu dan lihat jela..
2010 wait for me..
Dream
Come
True
..bye..

..:Bougainvillea:..

Movie Hot Minggu Nieee..... 2012

Posted by Roselle




Pelakon : Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor, Danny Glover, John Cusack
Pengarah : Roland Emmerich

Mase aku nengok cite nie,, gaya persembahan muvie nie agak same ngan filem Armageddon", "The Day After Tomorrow", "Earthqueake". cite nie bekisar pasal hari khiamat yang berlaku pada tahun 2012...cite nie best gak..padat ngan elemen yang membuatkan jiwa aku kagum ngan hasil kerja tangan Roland Emmerich.

tapi...ade tapi gak...ader gak bahagian yang tak logik..menyampah pun ader..cite nie agak lame nak berkembang..mase mula2 memang bosan sket sebab xder aksi sangat..biase la sebab filem nie pun durasi die 2jam 40minit..

kepada peminat2 muvie yang berkisar dengan fiksyen sains..jangan lepaskan peluang pegi panggung.....aku kasi 4 bintang dari 5 bintang kat muvie nie..

Wednesday, November 11, 2009

Movie Hot Minggu Nieee..... PHOBIA 2

Posted by Roselle



Filem terbaru dari negara jiran nie aku leh bagi 3 bintang dari 5 bintang. Best gak la sampaikan saudara Zayadi terjerit dalam panggung..hahaha...(wat malu aku jer..harap jer muke macam guru disiplin..) kalau korang ingat lagi sekual PHOBIA yang 1st..cite tu ader 4 part..tapi dalam cite tebaru arahan Banjong Pisanthanakun, Parkpoom Wongpoom, Paween Purikitpanya dengan Songyos Sugmakanan (ramai giler director..huhuhu) dan lakonan mantap dari Charlie Trairuth dan Jirayu La-ongmanee nie ader 5 part...tekejut gak aku..ingatkan ader 4 part jer..tapi aku boleh cakap filem nie sangat menarik dan die punyer effect memang gerun giler..sape2 yang belum nengok, bleh la pegi ke pawagam yang berhampiran dengan anda..klu nak sep budget, korang beli jer la DVD cetak rompak ea..hahahaha...

Salam Semua..

Posted by Roselle

Selamat Malam semua....

Rindunye kat blog ni, rasenye dah lame da Mel tak touch up..Roselle pun nak kate busy tak busy da kot..cume biasa la dgn alasan yg agak boleh diterima tu.."blog da kene block", its ok, aku memahami situasi yg melanda..so terpaksa la aku meneruskan perjuangan kami ni untuk terus mengupdate....kepada Roselle jgn ambil kesempatan ye..update tetap update..

Nampaknye 2009 hampir sampai ke penghujungnya...Camne korangnye impian dan azam thn ni?tercapai?any improvement?????ermmm...bagi Roselle&Bougainvellea rasanya ada byk yang berlaku thn ni...sedar tak sedar da setahun da..kejap sgt mase berlalu...bagi aku sendiri rasanye ada jugak azam yang tercapai..nak tau ape?????

TUNGGU....

..:Bougainvillea:..

Wednesday, November 4, 2009

Busy Bangat..!!!!

Posted by Roselle




Dah lame bangat aku rase aku x mengaktifkan diri dalam blogging nie. Aku terpakse menyiapkan assignment yang melambak dan sedang menanti due date. Kang kalau aku up-date blog, rase mcm xkeruan plak. Assignment xsiap lagi, tp bleh plak up-date blog. Mel plak semenjak lap-top beliau rosak, beliau terpaksa melupakan blog nie buat sementara waktu. Kesian kat die, nak wat keje pun susah. Aku pun xlame lagi dah nak grad dan tak tahu la sama ada aku mempunyai kesempatan seperti sekarang untuk meng"up-date"kan blog kesayangan aku ni. Insya Allah, aku akan cube memberi sedikit ruang masa untuk aku up-date blog nie dr semasa ke semasa. Mungkin bahan-bahan yang akan aku paparkan dimasa akan datang sedikit berubah. Lagi pun line internet kat IPGM aku nie pun hampeh gak. Ada ke blog pun die nak block gak. Block la facebook ker, myspace ker kan lagi berfaedah. Ape2 pun, terima kasih diucapkan kepada kawan-kawan yang sentiasa memberi sokongan dan perli aku pasal da lame xupdate blog..hahahaha..terima kasih..


Thursday, October 22, 2009

Memori bulan pose...

Posted by Roselle

Ini adalah antara bahan utama untuk membuat rendang. Bagi kawan-kawan pompuan yang xtau sebab xreti masak, bahan ini dinamakan kerisik..xder kerisik nie rendang xjadi..kerisik merupakan antara bahan yang paling susah nak disediakan..huhuhu..


Sementelah ahli keluargaku sibuk membuat persiapan lemang dan rendang..si baby nie begitu asyik dibuai mimpi dalam buaian..klu x die duk mengacau jer...


Rendang original negeri sembilan yang dimasak oleh Chef Masliza iaitu Kak Ngah aku..hehe..rendang nie memang sedap..maka tak hairanlah menjelang raya ke-2, rendang nie dah licin..huhuhu


Bak kata pepatah...malang tidak berbau..itulah yang terjadi keatas lemang abang ipar aku yang tiba-tiba rebah menyembah bumi..Mak aku selaku otai kat situ dan merangkap Ketua pasukan terpaksa turun padang dan membantu menyelesaikan masalah.


3 anak dara pingitan yang buat-buat rajin tatkala kamera difokuskan kepada mereka...huh...die orang nie bukan bole harap sangat..pose jer yang lebih...huh..mel jugak yang rajin bangat.



Kak ngah aku selaku chef bahagian rendang sedang bertungkus-lumus menyiapkan rendang walaupun beliau hampir-hampir terbuka posa akibat terdedah kepada haba api terlalu lame..=p

P/S : Raya tahun nie aku rasa memang meriah..sebabnya aku pun banyak jugak dapat duit raye..tapi malangnyer Mel xmau datang beraya kat umah aku..eleh,,die tue cakap jer lebih..bukan berani pun nak datang..huh..=p

Tuesday, October 13, 2009

KTP IPGM Tun Hussein Onn

Posted by Roselle



Mesti korang jeleskan nengok gambar tu..haha..gambar tu bukan menunjukkan yang aku merupakan pemilik motor 750cc tu..aku hanya menumpang populariti motor tu yang terkenal dikalangan mat2 rempit.haha..

acara merentas desa yang dijalankan pagi tadi berjalan dengan amat meriah sekali dengan kawalan marsyal yang berwibawa seperti aku..telah sekian lama aku xpenah pun terlibat dengan larian merentas desa..aku takut nanti piala pusingan tu tak berpindah tangan..asyik aku jer yang menang..susah gak..nanti ader plak orang yang dengki ngan aku..nanti ader plak yang anto santau angin kat aku..huhu..aku bukan la nak membanggakan diri aku yang riak nie..tapi itu la kenyataannye..

jadi sebagai jalan penyelesaiannye..aku mengambil jalan mudah dengan menjadi marsyal kawalan lalu lintas..aku harap tindakan aku yang amat bijak nie akan membuatkan semua pihak berpuas-hati..hehe..

tanggungjawab sebagai seorang marsyal lalu lintas nie bukan la mudah..walau pun korang nengok aku berlegar-legar naik motor sambail men'anjing' korang yang terpaksa berpenat lelah dan berpeluh-peluh berlari...tapi sebenarnye aku mempertaruhkan nyawa aku mengawal keselamatan korang dari dilanggar kenderaan dan dikejar anjing kat belakang taman tue (aku la makhluk pertama yang kene kejar ngan anjing tu..shial betul..)

aku tau korang cakap aku ngelat nak berlari dengan korang..tapi nak buat camner..tenaga aku lebih diperlukan dibahagian keselamatan...jadi aku tak bleh nak mengelak la..hihihi..yang aku mampu buat sekarang ialah memberi sokongan moral kat korang..memang la korang nengok aku syok jer naik motor follow belakang korang..tapi yang sebenarnye jauh didalam hati aku..aku amat2 risau ngan kesemalatan korang yakni kawan2 aku yang tersayang..hihihi.. =p

ok la..sampai sini jela coretan dari hati aku khas buat kawan-kawan tersayang..buat kawan-kawan yang masuk acara KTP taun nie..teruskan usaha..jaga keselamatan..jangan sampai aku terpaksa wat CPR kat korang khususnye atlit-atlit wanita (jangan marah mel..hihi)..

sayonara.......

Sunday, October 11, 2009

Biar Betul??!!!

Posted by Roselle

Salam 1 Malaysia sume...

Ermmm...jam di tangan kiriku menunjukkan jam 4.15 pm waktu Malaysia...hati kecilku berkata " mane la kawanku ni, janji nak amik 4.30...ni da pukul bape ni..

Selang beberapa saat kemudian..TING TONG..(handset ku berbunyi)..
-->lambat ckt la, dlm kul 5 smpai.....(huh, aku dah siap da ni, cair la mekap aku kalo gini)...nasib baik Roselle jenis yg menepati waktu, kalo tak.....##!!! arghhh, dgn hati yang rela terpaksa la aku menunggu..

Tepat jam 5pm, btul2 my fren dtg amik...kami pun dgn riang gumbira pergila ke suatu tmpt...nak tau g mane?..OPEN HOUSE kat area Hulu Langat.

Tak sempat nak memanaskan P...g..g, dah sampai...la, dekatnye...
Kami pun turun dari kete then menuju ke sebuah rmh yang siap ada kanopi kat dpn rmh dia... warne pink lagi, punye la byk kete n ramai gak la tetamu yg hadir..wah, gempak btl open house dia, tetamu bkn calang2 org.

Dengan sopan santun kami pun menuju ke rmh jemputan. Asal ha sume org pandang kite? lawa sgt ke kte hari ni? kami pun selamber ke jln dgn punuh sifat kewanitaan. Now, ktorg kat pintu pagar da..tgl nak masuk je lg...

JENG..JENG..JENG..

Tibe2...eh, tu pelakon Zaidi Omar tu kan?..kawanku menjawab, "haah la..." Zaidi Omar menghampiri kami...kami pun pusing ke belakang..aik, N.D. Lala pun ada kat sini? eh, yang kat sane pun macam kenal gak la...ramainye artis....ALAMAK...aku rase da salah rmh la,,sebelum N.D. Lala dtg kat kte bek kte cabut dulu...lari!!!!!!!!

Kitong pun jalan la selaju-laju yg boleh keluar dari situ sambil ketawa besar2an..wei, salah rumah la!!!!!! Diorg pun pelik je tgk nape dah dtg tibe2 balik..then ktorg kol la mem ktorg. memang sah la da salah rmh, silap masuk lorong...taman da btl da..kahkahkah..(sambung gelak dlm kete).hahaahahahaha....

Moral of the story: Jgn la bertindak mengikut perasaan..

..:Bougainvillea:..

Percaya ke?

Posted by Roselle

hari ni dah hari ahad...sekejapnye mase berlalu. (pejam celik)2 dah genap seminggu..pastu sebulan..tahun..dekad..abad..

ape hala tuju korang dalam hidup ni?????adakah sekadar hidup sebab dah dilahirkan,so terpaksala hidup jugak atau hidup ni enjoy semata2...menikmati keindahan dan keseronokan dunia ni.. hidup kite ni mesti la ada matlamat, takdelah susah2 mak korang melahirkan korang kat dunia ni..ingat senang ke nak melahirkan korang ha? g la tanye mak korang tu skrg jugak, tak cukup kedit nak kol sms pun bleh gak..

sepanjang dah berapa puluh thn aku hidup ni, skrg aku mula megerti apa erti kepercayaan..bukan setakat rukun negara je tapi camne bleh percaya kepada org yang kite rase bleh percaya...kalo kite da percaye kat seseorang tu, mesti percaya gak walaupun die tu sedang menipu kite...btul tak? ( setakat ni takdela terasa ditipu) walaupun tak nmpk depan mate...ape yang aku faham kepercayaan mesti la seiring dengan kejujuran. kalo xde kejujuran cmne bleh percaya? wat ape2 pun takkan sampai ke mane2..lambat laun terkantoi gak..

bagi sesiapa yang sedang menjalinkn hubungan ketika ini, percayalah pada pasangan anda....chewah..taknak la jiwang2, gerli..dalam setiap perhubungan mestilah ada kejujuran, disitulah lahir rase kepercayaan..kepada org yg dipercayai, percayalah kejujuranku....

..Bougainvillea:..

Friday, October 9, 2009

..:Sindah Nama:..

Posted by Roselle

Sesuci Hati Mashitah
Album : Emas AwananMunsyid
: Saff Onehttp
://liriknasyid.com

Tinggi pekerti darjat kemuliaan

Kekuatan iman tunggak jati diri
Tidak terhakis iman di dada
Walau nyawa menjadi taruhan

Tiada gerun tiada gentar
Kepada Firaun raja yang zalim
Mengaku dirinya sebagai Tuhan
Membunuh mereka yang beriman

Mashitah, Mashitah..
Dirimu wanita mulia
Mashitah, Mashitah
Dirimu pembela agama
Hukuman Firaun tidak mengubah
Rasa cintamu terhadap Islam
Menerima hukuman dengan redha
Menyerah diri pada Yang Kuasa

Mashitah, Mashitah
Dirimu wanita mulia
Mashitah, Mashitah
Dirimu Pembela agama
Lambang keagungan cinta Mashitah
Kepada Ilahi

Pusaranya harum mekar mewangi
Bersama para solihin
Kuasa Allah atasi segala
Anak kecil mampu bersuara
Dipujuk ibunya moga bersabar
Mashitah tiada gentar

Lagu : Qhalid SaffOne/ Fadzli Far East (Telaga Biru)
Lirik: Nur Hazma (Telaga Biru)

..:Bougainvillea:..

Kesilapan / Ketidak kesempurnaan dalam Ibadat & Amalan (Part 1)

Posted by Roselle

Sejak sekolah rendah hinggalah sekarang, penceramah yg paling diminati dan dikagumi ialah Dato' Ismail Kamus..tak pernah jemu mendengar ceramah beliau..

Berikut adalah bahagian ke-3 himpunan kesilapan / ketidak kesempurnaan dalam ibadat yg dipetik daripada ceramah2 beliau:

1. Selalunya ketika kita sedang berpuasa sunat, apabila ada orang ajak makan kenduri, kita akan menolak..dengan alasan kita sedang
berpuasa..sayang sgt nak bukak puasa kononnya nak dapat pahala puasa penuh..Sebenarnya, kalau dlm keadaan macam ni, adalah lebih baik utamakan utk kita bukak puasa dan pergi kenduri ersebut..kerana memperkenankan jemputan itu lebih utama daripada kita meneruskan puasa sunat tersebut…hmmm, bukak puasa pun boleh dapat pahala lebih..takkan tak nak?

2. Ramai yang menganggap Islam ini hanya pada ibadat sahaja..hukum
solat, puasa, haji dijaga sepenuhnya.. tetapi hukum2 yg lain langsung tak mau ikut cara Islam contohnya bab riba, rasuah, dan sebagainya. Islam itu syumul (menyeluruh) .

3. Sesetengah masjid suka bertarhim (baca ayat al-Quran sebelum azan Subuh) dan dilaungkan kuat2 speaker tu sampai satu kampung
dengar…kadang2 sejam atau setengah jam sebelum azan dah bunyi dah..HARAM hukumnya kerana mengganggu orang tidur. Kena ambil kira orang di sekeliling tu mungkin ada orang tua, kanak2 baru lahir, orang sakit, orang yg tidur semula selepas bangun tahajjud, dsb…buat apa nak kacau mereka tidur? Yang disyariatkan dalam agama adalah azan Subuh sahaja..kalau nak baca al-Quran pun baca sorang2 cukup..tak payah bagi sekampung dengar…rasa2 macam dapat
pahala, rupa2nya dapat bala…Sebenarnya kalau kita sedang baca al-Quran sorang2, tiba2 kawan sebelah kita tertidur, kita kena berhenti membaca al-Quran sebab menghormati orang yg sedang tidur itu..inikan pulak sekampung?? Kalau nak bertarhim kuat2 pun agak2 dalam 10 minit atau 5 minit sebelum azan tu cukuplah..tak payah lama2…sempat la orang nk bangun bersiap2 utk ke masjid..Kalau ada AJK masjid yg baca ni, please advise..


bersambung.....

..:Bougainvillea:..



Thursday, October 8, 2009

Asal Usul Adat Perpatih (Final)

Posted by Roselle

Final...

Mengikut cerita selanjutnya, Puteri Seri Banun yang sedang bunting sulung itu pun di baringkan di bawah bahtera itu sebagai penggalangnya. Kemudian orang ramai menolak bahtera itu ke air. Tetapi dengan takdir Tuhan, ketika bahtera itu ditolak oleh orang ramai maka satu keajaipan berlaku dimana bahtera itu terangkat sendiri lalu masuk ke dalam laut. Ada yang percaya Jin Sakti Muno yang mengangkat dan menolak bahtera itu ke laut kerana syarat telah dipenuhi.. Dengan ini terselamatlah Puteri Seri Banun dari menjadi korban bahtera tersebut. Dan sebaik sahaja bahtera itu berjaya dilancarkan maka Seri banun pun melahirkan seorang anak lelaki lalu di beri nama Batin menggalang.Setelah lama belayar akhirnya Datok Perpatih sampai ke Negeri Sembilan lalu mereka pun mencari kawasan yang sesuai untuk membuka negeri. Setelah perkampungan baru berjaya diwujudkan maka Datok Perpatih telah menyusun semula adat perpatih untuk disesuaikan dengan keadaan setempat. Antara peraturan baru yang diguna pakai oleh Adat Perpatih ialah segala harta pesaka hendaklah diserahkan kepada anak perempuan. Ini sebagai mengenang jasa Seri Banun yang sanggup menjadi penggalang bahtera Datok Perpatih.berkorban untuk bapa saudaranya Datok Perpatih.Di Negeri Sembilan terdapat 12 suku-suku atau keluarga.Suku-suku tersebut seperti berikut:Suku Biduanda (dondo)Batu Hampar (Tompar)Paya Kumbuh (Payo Kumboh)MungkalTiga NenekSeri Melenggang (Somolenggang)Seri Lemak (Solomak)Batu BelangTanah DatarAnak AchehAnak MelakaTiga BatuIni dinyatakan dalam sebuah gurindam yang berbunyi:Raja beralamPenghulu berluakLembaga berlingkunganBuapak beranak buahAnak buah duduk bersuku-sukuBerapa sukunya?Dua Belas!

..:Bougainvillea:..

Bagan Pinang VS Kerepek Bawang

Posted by Roselle


Ngantuk..memang ngantuk giler..tibe2 plak nset aku bebunyi..huhu..hampeh btul saper la anto msg time2 aku nga lena diulit intan nie..geram btul..aku pun amik la nset Nokia cikai aku..Open message... Slm. smlm raturan pemuda2 umno menyerang petugas2 pas, markaz pemuda keadilan dan induk, 8- 10 org cedera! Mlm ini Tuan Guru Nik Aziz d jadualkan bceramah d UPU kg Bgn Pinang. Mohon kpd smua pejuang Islam yg cintakn syahid utk brkubu & melindungi pimpinn kita d bagan pinang shingga pilihanraya. Ya Allah kau gerakkan hati mereka utk brsama2 d BAGAN PINANG. Dr SU UPU kg bagan pinang @ Ketua Penerangan Pemuda NS....macam tu la bunyinyer mesej yang aku terima..betul ker??aku pun tekejut gak..mase hari penamaan calon ketua putera umno mendakwa dipukul oleh pemuda PAS..ermm..aku xmau la nak mengulas benda nie..sebab blog nie bukan blog politik...tapi aku harap PRK kali nie dijalan dgn bersih dan adil..kite kan org melayu wat per mau gado..xmacho r..hihihi...

Dari melayan benda2 nie bek aku mkn kerepek bawang yang aku beli
semalam..hhuuhu..walaupun terasa nak muntah kunyah kerepek nie..tp tepaksa la aku telan jugak..yela,,igt murah ker aku beli..RM3 tau..huhu..aku terasa ditipu hidup2 bile aku beli kepek bawang nie..btul ker nie kepek bawang??asal rase len bangat???

semalam tibe2 plak tekak nie meronta2 nak telan kepek bawang..mcm mengidam plak..nie semua kak long aku punyer pasal sebab die beli kepek bawang time raya ari tu..apa lagi..aku pun sental la hari2 kepek bawang tu..xmkn nasik pun xper asalkan kepek bawang terhidang didepan mate..hehe..mak aku pun bebulu jer nengok aku mkn kepek tue ari2..walaupun dah byk kali mak aku wat jelingan maut tatkala aku mengumpil penutup tin tempat kepek bawang tu disimpan dengan sudu..aku wat bodo jer..hanya jelingan maut mel jer yang mampu menggugat aku..hehe....nampaknyer mak aku mesti menyusun strategi baru dgn menyembunyikan tin kepek bawang tu dibawah katil..hohoho..

sampai la aku balik mktb..kepek bawang masih terbyang2 lagi...semalam merupakan kemuncak tahap kesabaran aku...."huh...aku mesti menjejak kepek bawang xkire dimane ianya dijual"..persisku dalam hati..dengan rase semangat yang membara..aku menyetat (hidupkan engin) keta aku..trus keluar dr kawasan mktb..destinasi ku...haha xlen xbukan ke Parit Raja..syurga kepek..keta aku melunjur laju menuju ke destinasi....dalam hati..kepek bawang..kepek bawang..huhu..lebeh kurang 15minit..aku pun smpai ke Parit Raja..aku terus singgah kesebuah kedai jual kepek yg aku nengok mcm best jer..byk gak la kepek die jual..aku terus menjejaki kepek bawang.......

Aha!!!..disini kau rupanya..tp asal len sgt warne kepek nie..mcm2 warna plak tuh..ader hitam, merah, hijau, kuning..huhuhu..aku pun tanyer la kat awek kedai tu.."dik,,asal len sgt rupe kepek nie ha?"..awek tu pun jawab.."ala bang..same jer tu...kan lagi menarik..hihihi"..gelak plak awek nie..seb bek xcun..klu x da lame aku ngurat..hehe..sori ye mel...

aku pun amik la sebungkus..yang warne hijau..terus blk mktb..xsabar nak mencekik kepek neh..huhu..smpai dalam bilik..dengan perasaan yang berdebar aku pun bukak plastik tue..trus rase sekeping..mak aih..!!!!..nak muntah..!!!hampeh punyer awek kedai.kalau aku jumpe ko tgh jalan memang tersandar ko kat tiang elektrik..!!!..nie la klu orang melayu b'niaga..asyik nak menipu jer..cmner bangsa sendiri nak maju.dah la xsedap..lemau plak tu..

aku pun letak kepek tu tepi katil..trus rebahkan diri atas katil..menutup mata..menahan kekecewaan yang xterperi..ape la nasib...tibe2 aku rase ader satu lembaga masuk bilik aku..ermm..aku xheran sgt..bilik aku mmang rajin org masuk..pastu wat sepah2..lembaga tu terus berhenti tepi katil aku..plastik kepek bawang aku bebunyi..sah lembaga tu amik segenggam kepek tu..aku trus bgn dr tido..hah!!..mencurik ea...jerit aku..asrap ruper..die igt aku tido la tu.."ala bukan luak pun..eh..asal len jer rase kepek ko ha???"....hahaha..padan muke ko..aku nak ko abes kan segenggam tu...

itu la kehidupan...kite kene berhati2 mase wat pilihan...jgn ingt benda yg cntik tu rasenyer sedap...blum tentu yang cntik tu sedap..same la mase kite membuang undi..ape yg kite mau bkn janji2 yang manis dan cantik2 jer..tp perlaksanaan janji tu nanti...

aku ikat plastik kepek tu ngan getah...bukak penutup tong sampah..terus buang..itu la nasib kepek bawang..nampak jer cantik..tp xberguna langsung....

ADIOS......

Wednesday, October 7, 2009

MALAM SEPOI BAHASA...

Posted by Roselle

huhu...kepada kengkawan yang mengikuti blog ni, saya ni takla pandai nak menyayat ni, tapi nga try la nak mngalahkan ayat Roselle yang agak power gak ni....

boring btul malam ni...baru habis mark exam paper..sometimes tibe2 je rase boring idup ni,tapi pkr2 balik hidup mesti diteruskan...yang boringnye Roselle busy plak ngan KOMPANG die tu...jangan nakal ea...
kepada kawan2 Roselle tolong la tengok2 kan Roselle ni ea...kalo nakal belasah je dia...:P..

bilalah Roselle nak balik ni....penantian satu penyeksaan tau...
esok keje plak tu...bosan plak rasenye nak mengadap muke bdk2 tu..tapi terpaksala jugak, da name pun cikgu..angan2 nak jadi Doktor tapi Saintis pun ok gakla ...harap2 satu hari tercapai jugak impianku..

k la..macam da mengarut je ni...
see u tomorrow...
nite..

..:Bougainvillea:..

ASAL USUL ADAT PERPATIH (Part 2)

Posted by Roselle

sambungan Part 1

Memang benar!" jawab Datok Temenggong." Kenapa bila anjing menggigit kaki awak pukul sampai mati?. Sepatutnya bila anjing itu menggigit kaki awak maka awak gigit pula kaki anjing itu," balas Datok Perpatih.Mendengar kata-kata itu, Datok Temenggong merasa marah lalu berlakulah cabar mencabar antara kedua-duanya. Untuk mengelakkan sengketa itu berpanjangan maka keduanya bersetuju meninggalkan negeri Padang Luas untuk membuka negeri baru.Maka Datok Perpatih dan Datok Temenggong pun menyediakan bahtera masing-masing untuk belayar meninggalkan negeri Padang Luas. Konon ceritanya, bahtera Datok Temenggong selamat dilancarkan ke laut dan terus belayar. Manakala bahtera Datok Perpatih tidak mahu dilancarkan ke laut. Walupun rakyat jelata di suruh beramai-ramai menolak bahtera itu namun tidak juga dapat bergerak.Pada malamnya Datok Perpatih bermimpi bahtera yang bernama "Geliong Panjang " itu tidak dapat dilancarkan kerana telah diduduki oleh "Jin Sakti Muno". Untuk melancarkannya maka terpaksalah digalangkan di bawah bahtera itu seorang perempuan yang mengandung sulung (bunting sulung).Maka pada keesokan harinya Datuk Perpatih menyuruh orang-orangnya mencari perempuan yang bunting sulung. Setelah puas mencari diserata negeri Padang Luas itu maka akhirnya didapati hanya ada dua orang sahaja yang sedang bunting sulung iaitu anak Datok Perpatih sendiri dan anak saudaranya yaang bernama Puteri Seri Banun. Adapun Puteri Seri Banun seorang yang baik hati dan sanggup berkorban dengan menawarkan dirinya menjadi penggalang kepada bahtera bapa saudaranya.

to be continue...

..:Bougainvillea:..

Balun.....

Posted by Roselle

Pagi tadi aku bangun dr tidur dengan kemalasan yang amat sangat...tengok dah kul 6 pagi..ish..macam awal sgt kot..aku sambung tido..tup2 dah kul 6.30...dengan semangat diri yang seciput..aku mengagahkan diri yang xla gagah sangat untuk bangun gak menunaikan kewajipan sebagai seorang muslim..wahima benda nie memang wajib...pukul 7.30..mel anto mesej kat aku nak bagi tau die nak g keje da..sejuk ati aku dapat bakal bini yang rajin keje..hahaha...tibe2 plak aku teringat ari nie ade kelas dengan Mr Rama n da geng (temasuk la Pn Zana ngan En Rosli..hehe)...huhuhuhu..baru aku teringat yang Mr. Rama suh siapkan draf tesis..aku plak xwat ape2 lagi..hohohoho!!!..mampus..

dengan perasaan gagah berani bak honey badger (klu korang nak tau honey badger tu aper..search jer la kat google ek..huhu) aku pun menyiapkan diri dengan pakaian yang agak kemas..persis nak ker tempat keje..hahaha..

sampai jer kat kelas..huh..memang hampeh..xsampai pun separuh yang datang..Pn Zana selaku otai kami dengan penuh rasa amarah yang membara menyaound budak2 yang xdatang kuliah..seb baik aku datang..padan muke korang..die ajak aku naik asrama jemput budak2 yang xdatang kelas supaya datang kelas..aku anggap beliau main2 jer ajak aku..xkan la die nak mencemarkan duli nak naik asrama budak2 lelaki yang pekat ngan bau stokin bola..huhu..

abes jer kelas aku balik la bilik...sedang aku asyik melayan cite Naruto Shippunden, tibe2 kadir dengan rasa cuak bak kene ketulahan datang kebilik aku..die kate "woih,,!! Pn zana ade datang bilik ko x?)buat pengetahuan kalian,,kadir adalah antara insan2 yang gagal menghadirkan diri semasa kuliah pagi tadi...biar betul..kata kau dalam ati..lecturer nek bilik suh datang kelas..ini sudah gempak..!!!...hahaha..pecah rekod..

malam plak aku menjalankan tanggungjawab mengajar adik2 junior men kompang...tak lame lagi nak KTP da..mel plak mcm besa la asyik tak puas ati jer klu aku ajar kompang..huhuhu..tapi xper...die takut ngan aku..hahaha..(rilek ea..=p)

walaupun bunyinyer mcm taik kambing yang masih hangat jatuh dipagi hari.,.tapi aku redha jer...bkn senang nak mahir ngan kompang..amik mase..aku pun teruja gak ngan semangat adik2 junior nie nak belajar kompang..ader gak pelapis lepas aku grad nanti..klu tak nanti..terkucil la en rauf nak carik pengganti..balun jer dik oi.... ape2 pun BALUN TETAP BALUN..!!!!

Tuesday, October 6, 2009

ASAL USUL ADAT PERPATIH

Posted by Roselle

Asal usul Adat Perpatih...Part 1
Oleh kerana Roselle & Bougainvillea berasal dari negeri sembilan yang kaya dengan adat, kami ingin berkongsi sedikit sebanyak tentang adat perpatih..


Menurut sejarahnya, Adat Perpatih berasal dari Pagar Ruyung Minangkabau, Sumatera Barat, Indonesia. Di namakan Adat Perpatih sempena nama orang yang menyusun dan membuat peraturan adat tersebut. Adat Perpatih di bawa ke Negeri Sembilan oleh orang-orang Minangkabau yang merantau ke Tanah Melayu.Menurut ceritanya, beratus tahun dahulu di Negeri Padang Luas, Pagar Ruyung Minangkabau ada dua orang adik beradik yang seibu tetapi berlainan bapa. Yang tua bernama Temenggong atau Datok Temenggong dan adiknya bernama Perpatih atau Datok Perpatih. Apabila keduanya sudah dewasa maka mereka pun merwarisi pemerintahan negeri Padang Luas.Walaupun mereka adik beradik tetapi berbeza pendapat terutama dalam cara pemerintahan. Kerana perbezaan pendapat itu menyebabkan selalu terjadi perbalahan antara Datok Temenggong dengan adiknya Datok Perpatih. Untuk mengelak terjadinya pergaduhan maka negeri Padang Luas terpaksa di bahagi kepada dua pemerintahan. Datok Temengong memerintah di bahagian pesisir pantai manakala Datok Perpatih berkuasa di bahagian daratan. Dengan itu kawasan pemerintahan Datok Temenggong memakai adat yang disusun oleh Datok Temenggong (Adat Temenggong) manakala kawasan Datok Perpatih memakai adat yang di susun oleh Datok Perpatih ( Adat Perpatih.)Antara Adat Temenggong dengan Adat Perpatih terdapat perbezaan terutama dalam soal pembahagian harta pusaka. Bagi Adat Temenggong, lelaki lebih banyak mendapat bahagia harta pusaka daripada perempuan manakala Adat Perpatih pula menyerahkan segala harta pusaka kepada anak perempuan.Pada suatu hari anjing Datok Perpatih telah menggigit kaki Datok Temenggong. Akibatnya anjing itu telah dipukul oleh Datuk Temenggong sehingga mati. Ini menimbulkan kemarahan Datok Perpatih. Dia segera berjumpa Datok Temenggong.

to be continue...

..:Bougainvillea:..

Kuatkan Semangat

Posted by Roselle

Apa khabar semua?
Bougainvillea terkejut jugak dengan berita hangat yang menyatakan semua penempatan lepasan UPSI ke sekolah-sekolah terpaksa dibekukan bermula 2010. Kenyataan ini sudah semestinya membimbangkan dan menyakitkan hati semua pihak terutama kepada pelatih guru. Bagi saya, jika betullah artikel ini, kerajaan memang tidak sepatutnya mengambil langkah sedemikian. Saya menyokong apa yang diperkatakan oleh Roselle..ini dah melanggar dasar 1 Malaysia ( rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan)..adakah ini slogan semata-mata?????......selaku rakyat Malaysia juga saya berharap kerajaan dapat memberikan yang terbaik kepada rakyatnya…
Kepada sume bakal guru di seluruh Malaysia, jangan mudah terpengaruh dengan khabar angin ini…ape yang penting adalah semangat juang korang untuk mendidik anak bangsa supaya menjadi orang yang terdidik. Ape yang penting, teruskan usaha..semangat didahulukan , pancapaian dibanggakan….

ALL DA BEST…

..:Bougainvilliea:..

Monday, October 5, 2009

POSTING DIBEKUKAN BERMULA 2010..?

Posted by Roselle

Artikel ni diambil daripada www.upsikini.blogspot.com

Profesor Dr. Zakaria Kasa, Timbalan Naib Canselor Akademik & Antarabangsa Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) mengeluarkan kenyataan semua penempatan lepasan UPSI ke sekolah-sekolah terpaksa dibeku bermula 2010.

Kenyataan tersebut dipetik dalam ucapan perasmian yang disampaikan beliau dalam 'Simposium Halatuju Pendidikan Fizik Di Malaysia' anjuran Persatuan Mahasiswa Sains (PMS) dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Pelajar & Alumni (JHEPA) UPSI yang berlangsung di Bilik Seminar Bitarasiswa semalam.

Dalam pada itu katanya, pembekuan semua penempatan ke sekolah-sekolah ini dikeluarkan oleh pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) melibatkan semua institusi yang mengeluarkan bakal-bakal guru bukan sahaja di UPSI malah di IPTA lain yang menawarkan program pendidikan termasuk Institut Perguruan (IPG) di seluruh negara berikutan masalah kewangan yang dialami pihak Kerajaan Malaysia.

Beliau pada awalnya mengambil langkah untuk tidak mengumumkannya kepada pelajar kerana bimbang menjejaskan motivasi pelajar untuk meneruskan pengajian namun bertukar fikiran dengan mengumumkannya semalam kerana beranggapan perkara tersebut harus diketahui semua pihak sebagai langkah persediaan.

Sementara itu, beliau turut menjelaskan penempatan untuk graduan pada tahun ini tidak mengalami masalah kerana tindakan membekukan penempatan tersebut hanya bermula tahun hadapan.

Beliau walau bagaimanapun tidak mengeluarkan kenyataan bertulis berkenaan perkara tersebut dan hanya diselitkan dalam ucapan perasmiannya semalam.

Dalam perkembangan berkaitan, seorang mahasiswa UPSI mendakwa menerima mesej melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS) daripada rakannya dari sebuah IPG mengatakan perkara yang sama minggu lalu. Katanya dalam e-mel yang dihantar ke upsikini@gmail.com, pelajar terbabit mengatakan keluaran UPSI dan IPTA lain yang tamat pengajian bermula tahun hadapan, perlu menunggu selama 2 tahun sebelum ditempatkan ke sekolah-sekolah.

Tambahnya, pelajar IPG yang dijadual ditempatkan ke sekolah-sekolah pada tahun hadapan akan diawalkan penghujung tahun ini bersama-sama dengan keluaran UPSI dan IPTA lain yang bergraduat pada tahun ini.

Keadaan ini menurutnya mempunyai kaitan dengan masalah yang berlaku apabila lambakan graduan pendidikan di seluruh negara.

boleh percaya ke artikel ni..ape2 pun benda ni memang sudah gempar dikalangan guru2 pelatih. aku harap benda ni hanyalah rumor semata-mata..yela kesian kat adik2 junior nanti..klu mcm ni dah melanggar ngan dasar 1 malaysia dato' najib.. "rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan"...

Thursday, September 17, 2009

SALAM AIDILFITRI

Posted by Roselle



Pihak Rosellesite iaitu Abdul Hadi (IPGM Kampus Tun Hussein Onn) dan Mashitah (Cempaka International School, Cheras) ingin mengucap salam aidilfitri kepada semua pembaca blog rosellesite yang sentiasa memberi sokongan moral kepada pihak admin. Semoga dengan kedatangan aidilfitri ini menandakan kemenangan kita menahan nafsu makan, minum dan sebagainya. Akhir sekali, pihak rosellesite akan kembali aktif selepas cuti hari raya selama seminggu.bye..Assalamualaikum...

Monday, September 14, 2009

Facebook-Satu lagi cara YAHUDI menjatuhkan umat ISLAM.

Posted by Roselle



Dipetik dari majalah Al-Islam edisi September 2009


Ramai juga mereka yang berjiwa Islam menggunakan facebook sebagai salah satu medium media maya mereka. Cuma yang kurang menyenangkan ialah facebook itu rupa-rupanya kepunyaan Mark Zuckerberg, seorang Yahudi. Ia bukan hanya seorang Yahudi biasa tetapi artikel berikut (yang dipetik dari sumber lain) boleh menceritakan lebih lagi tentangnya.

Tahukah anda bahawa Facebook telah berjaya mengaut keuntungan sebanyak USD300 juta pada tahun 2008? Ini tidak menghairankan kerana ia disokong oleh 140 juta pengguna aktif di seluruh dunia dan sejumlah 8.5 juta foto dimuat turun setiap hari.

Tahukah anda bahawa pengasas Facebook , iaitu Mark Zuckerberg dilahirkan dalam sebuah keluarga Yahudi-Amerika dan dibesarkan di Dobbs Ferry, Westchester County , New York ?

Tahukah anda bahawa Mark Zuckerberg semasa menuntut di Universiti Harvard telah menggodam laman sesawang universiti untuk mendapatkan profail peribadi para pelajar tanpa kebenaran mereka? Maka, adakah jaminan terhadap profail peribadi para pelanggan Facebook tatkala kini beliau adalah merupakan CEO-nya?

Tahukah anda bahawa Majalah Time telah mengiktiraf Zuckerberg dalam ranking ke 52 daripada 101 tokoh sebagai antara ‘tokoh paling berpengaruh dunia 2008?, iaitu sebaris dengan nama besar Barrack Obama dan Dalai Lama?

Tahukah anda bahawa majalah Forbes Top400 telah menyenaraikan Mark Zuckerberg sebagai individu ke-321 terkaya Amerika daripada 400 individu lain pada 2008? Namun apa yang lebih penting, Zuckerberg merupakan individu termuda pernah disenaraikan Forbes, ketika usianya baru mencecah 24 tahun dengan kekayaan peribadi sebanyak USD1..5 billion.

Tahukah anda bahawa Mark Zuckerberg, CEO Facebook adalah merupakan seorang ahli aktif kepada sebuah pertubuhan persaudaraan Yahudi Amerika Utara, Alpha Epsilon Pi Fraternity (AEPi) ?

Sedikit Info tentang AEPi:

1) Diasaskan untuk membantu lelaki Yahudi mencari pasangan Yahudinya.
2) Ia juga bertujuan untuk mengekal dan menguatkan hubungan sesama Yahudi diperingkat sekolah tinggi dan di bidang pekerjaan nanti…
3) Mengekalkan idealisme Yahudi supaya terjaga di sudut nilai, etika, dan menyiapkan peserta untuk menjadi pemimpin negara dan organisasi Yahudi pada masa depan dan dalam pelbagai lapangan bidang profesional.
4) Mark Zuckerberg termasuk dalam senarai alumni AEPi yang masyhur namanya .
5) AEPi berkait secara langsung dengan Israel melalui Ikatan Inisiatif Israel
6) AEPi sangat berkait rapat dengan kebanyakan pertubuhan Yahudi/Zionis antarabangsa seperti AIPAC , Hillel , Israel on Campus Coalition , Aish HaTorah , Chabad on Campus , Hasbara Fellowships , B’inai Brith International , Shaare Zedek , Chai Lifeline , Holocaust Museum , dan Gift of Life .

Dan tahukah anda bahawa keuntungan Facebook datang daripada iklan-iklan yang dipapar. Semakin banyak pengguna dan pengunjung Facebook , maka semakin banyak pulalah keuntungannya. Pergi ke manakah pula semua keuntungan tersebut?

Persoalan paling besar di sini ialah, adakah keuntungan besar yang diperolehi oleh Facebook turut digunakan untuk membiayai dana perang Israel menentang umat Islam di Gaza, Palestin dan umat Islam di seluruh dunia?

Friday, September 11, 2009

Mungkinkah Tun Daim Zainuddin orang melayu paling kaya didunia

Posted by Roselle


SIAPA tidak kenal bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin. Bertubuh kecil dan tidak sukakan publisiti, hingga beliau pernah dikenali sebagai ‘Daim Yang Diam’ Aku terpanggil untuk menulis entry mengenai Daim bila aku terbaca senarai orang terkaya di Forbes dan juga di majalah Malaysian Business. Aku tak tahu apa ‘formula’ yang digunakan oleh kedua-dua majalah ini dalam meletakkan ‘ranking’ seseorang individu itu dari segi pengumpulan harta. Namun seperkara yang menarik adalah nama Daim tidak pernah tersenarai walaupun dalam tangga ke-100 individu terkaya di Malaysia. Apatah lagi di kalangan mereka yang terkaya di dunia. Hinggalah suatu hari aku dihantar melakuka n tugasan Tanzania. Ketika itu aku hendak menukar ‘travellers cheque’ di sebuah bank berhampiran Dar- Es-Salam, ibu negara republik berkenaan. Aku ingat lagi nama bank itu, International Bank of Commerce (ICB). Untuk pengetahuan korang, aku tiba-tiba tergamam sebentar sebaik saja melangkah masuk ke perkarangan bank tersebut. Mahu taknya, potret Daim ’sebesar-besar alam’ tergantung di dalamnya. Dalam hati aku berkata, apa kejadahnya gambar Daim kat dalam ni? Ke ada manusia lain kat Tanzania ni muka macam Daim? Tapi bila fikir balik, mustahil pulak, kecualilah ada rakyat Afrika yang ‘albino’ jadi taukeh bank (sebab Daim ni agak cerah orangnya) Sebaik saja selesai urusan, aku terus pergi berjumpa salah seorang pegawai bank di situ. Aku berpura-pura tanya siapakah lelaki dalam bingkai gambar yang besar itu. “For your information Sir, he is the owner of this bank, Mr. Daim Zainuddin. We’ve got 59 branches in Indonesia, 23 branches in Africa itself plus nine branches in Eastern Europe,” katanya dalam ‘accent’ Afrikanya yang pekat itu.

Ambik ko! Sejak hari itu aku tak percaya lagi ‘ranking’ orang-orang terkaya
di dunia yang dikeluarkan oleh Forbes. Sejak itu juga, aku percaya masih banyak manusia di luar sana yang sememangnya berlipat kali ganda kaya tetapi terus ‘low profile’…seperti mana ‘Daim Yang Diam’. Siapa kata Melayu tak hebat? (Dua tahun lepas ICB menerima anugerah ‘Bank Terbaik 2006’ daripada The Banker di London.)

Thursday, September 10, 2009

Bukan Senang nak jadi Susah, bukan Susah nak jadi Senang

Posted by Roselle

Aku dilahirkan sebagai anak jati peneroka felda yang hidup ditengah kemerosotan ekonomi orang melayu. Wahima, orang melayu merupakan bangsa majoriti pada masa itu. Dasar ekonomi baru atau lebih dikenali dengan DEB amat sinonim dengan FELDA, dan FELDA pulak amat sinonim dengan orang MELAYU. Ini kerana amatlah sedikit bilangan kaum bukan melayu didalam tanah rancangan FELDA. Setelah 23 tahun bergelar anak peneroka Felda, ade satu persoalan dibenak fikiran aku neh..berjayakah felda membela nasib orang melayu?krisis di perak, terengganu dan selangor sidikit sebanyak membuka mata aku situasi kepimpinan orang melayu dinegara ini. Amat lemah dan langsung tidak releven. so kite sebagai anak2 muda nie kene la pandai berfikir mane baik dan mane yang buruk..ini bukan la satu isu politik..tp ianya satu kesedaran berkenaan dengan nasib orang melayu dinegara kite..sekian..

Tuesday, September 8, 2009

Zikirlah.....

Posted by Roselle


Zikir adalah salah satu penawar hati yang paling berkesan..bagi kawan-kawan yang sedang menghadapi masalah, banyakkanlah berzikir..semoga dengan berzikir jiwa akan bertambah tenang dan dapat berfikir dengan lebih rasional..

Monday, September 7, 2009

Malaysia Make Own Jet Fighter

Posted by Roselle




Ape pendapat korang klu Malaysia wat jet sendiri sekarang?....

Istimewa Hari Raya : Jom wat ALMOND LONDON

Posted by Roselle


Bahan Utama:-
125 g mentega 75 g gula aising 1 kuning telur 1 camca teh esen vanilla 225 g tepung gandum* 1 camca teh emplex*(*disatukan dan diayak) 335 g badam berkulit, digoreng hingga kuning keemasan, toskan atas paper towel

Bahan Lain:-
300 g coklat masakkan (mat guna coklat masakan jenama “tulip”) 1/2 camca besar lemak sayur Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan Paper cup saiz kecil secukupnya


Cara membuatnya:-
1. Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.


2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis.


3. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan. Cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.


4. Ambil sebiji biskut yang “botak” tadi, masukkan dalam peper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas. Buat seterusnya dan susuh rapat2 anrata satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti.


5. Buat hingga habis dan biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara….selamat mencuba!!!!

Harga Minyak Naik Lagi...

Posted by Roselle


Kuala Lumpur, 1 Sept – Awal pagi lagi stesyen minyak sekitar Lembah Kelang di kunjungi oleh ramai pengguna kenderaan yang berpusu pusu untuk mendapatkan bekalan minyak dengan harga baru. Harga RON97 dinaikkan kepada RM2.00/liter, manakala RON95 pula akan naik kepada RM1.80/liter, bermula hari ini.

Mereka yang mengunjungi stesyen minyak kelihatan melonjak-lonjak kegembiraan dengan pengumuman kenaikan harga minyak yang dibuat pada lewat petang semalam.

Pengguna bersyukur dengan kenaikan tersebut dan dengan langkah itu maka berakhirlah masalah kemarau harga minyak yang melanda negara sejak berhari hari lamanya.

Antara pengunjung stesyen minyak yang ditemubual, Sharifah Rozana, 35, berkata,”Langkah ini adalah langkah hebat. Saya rasa bersyukur. Sekurang-kurangnya suami saya akan kembali menggunakan motosikal untuk berulang alik ke tempat kerja. Dapatlah saya guna kereta untuk menghantar anak ke sekolah. Saya berharap agar harga dinaikkan lagi agar suami saya naik bas dan dia akan tinggalkan motosikalnya di rumah, untuk saya guna”.

Sementara seorang kakitangan Kilang yang enggan namanya di dedah berkata, “Saya sebenarnya dah lama tunggu kenaikan harga minyak ni. Bila harga baru di sebut, saya terus datang ke stesyen minyak untuk mendapatkan bekalan. Alhamdulillah, doa saya termakbul akhirnya. Dengan kenaikan harga minyak ini dapat lah saya merayakan hari raya tahun ini dengan serba sederhana dan tidak berlebih lebihan seperti tahun lepas.”

Samion bin Songkreng, 43, yang bekerja sebagai pencuci tandas berkata, “Dengan kenaikan harga minyak ini, dapat lah saya menumpukan perhatian saya pada kerja. Sebelum ini saya selalu ponteng dan bersiar-siar naik motosikal bersama kawan ketika waktu kerja. Malam tadi, majikan sudah pun menghubungi saya dan dia mengucapkan tahniah kepada saya. Beliau cukup perihatin.”

Manakala seorang pembonceng motosikal yang berjaya di temubual, En. Harun bin Jamian, 25, yang berkerja sebagai tukang masak berkata, “Tak payah interview saya …. Saya tak beli minyak bang, saya tumpang motor kawan jer. Tapi bang, Minyak naik tak apa asal jangan kena selsema babi.”

Wartawan kami sempat menemubual seorang kakitangan asing, warga Bangladesh, berkata,”Bahasa Malaysia, shaya tak tau shakap. Bos shakap ‘Merah’sama ‘Hizau’ minyak lama, ‘kuning’ minyak baru. Abang berapa mahu isi?. Abang beli bendera RM1.00 satu. Terima kasheh.”

Makna tersirat disebalik kata-kata seorang wanita

Posted by Roselle

Makna Tersirat Di Sebalik Kata-Kata Seorang Wanita
Sebenarnya, antara lelaki dan perempuan terdapat perbezaan dari segi pemahaman komunikasi. Ramai yang kurang menyedari hal ini terutamanya kaum lelaki.Lelaki perlulah memahami dan menyelami apakah maksud di sebalik kata-kata seorang perempuan. Sebagai contohnya:

1. Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu?
Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke, budak pompuan tu?

2. Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum?
Makna tersembunyi: Jom pi makan. Lapar ni!

3. Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini, yek.
Makna tersembunyi: Belikanlah untuk I.

4. Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la.
Makna tersembunyi: Tolong picit kepala.

5. Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. Mana nak masak, basuh kain-baju lagi...
Makna tersembunyi: Kita makan kat luar jelah. Lepas tu, tolong basuh kain-baju sekali, yek.

6. Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja.
Makna tersembunyi: I tak nak kat you. Tak paham-paham ke?

7. Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you. You baik, memahami bla bla bla...
Makna tersembunyi: Hish... I rasa macam minat sesangat kat you la. Rasa macam nak jadi awek you je.

8. Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu?
Makna tersembunyi: Kalau nak gaduh, kalau berani sangat, sebut la nama dia depan aku.

9. Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you.
Makna tersembunyi: Amboi! Aku kena berkorban. Habih, hangpa dua ekoq gak yang seronok.

10.Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus-terang dengan I, bersikap jujur dan berlaku adil.
Makna tersembunyi: Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil, aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu.

Ini cuma contoh saja. Tapi, memang ia selalu berlaku. Kalau tak percaya, cuba tanya isteri atau awek masing-masing, betul tak cakap di mulut tak sama dengan niat di hati. Bukannya kaum perempuan ni tak jujur dalam meluahkan isi hati mereka tapi. Wanita ni bukankah pemalu?

Manusia vs Haiwan

Posted by Roselle

Mr rimau : hye dude...wassup..!!!!!

Mr Rimau : ermmm..nyummm..nyumm..sedap btul susu neh..teringat kat
mel..hehe..

Jessie : gatal la u nie Mr Rimau..minum jela susu tu..byk ngomel
plak..huh..!!



Mr Rimau : Did u marry me Jes..huhuhu..kamu cantik bangat
dihatiku...

Jessie : Pale hotak ko..
Jessie's husband : Dah..dah..ngurat bini aku plak..cam shial jer ko.

Mr Rimau : Huh..amacam..macho tak gua..hahahaha..so
cool...........

Jessie : Die org skodeng kite la Mr Rimau..malu I..auwww....


Mr Rimau : Lihat taringku...tajamkan....gune la colgate TOTAL..untuk
perlindungan dari kaviti selama 24 jam......



Mr Rimau : Kite bagi pose maut bagi die org nengok.
Jessie : Btul2..jap lagi I blk amik bikini..huhuhu....

Thursday, September 3, 2009

hahahahaha...!!!!

Posted by Roselle

huhuhuhu..lame betul aku xupdate blog..mel pun same..asyik ckp tenet xbleh bukak jer..huh..walaupun xramai yang tau kewujudan blog aku yang xseberapa neh..aku akan cube meng-updatekan nye selalu..

ini adalah first entry bagi bulan neh..aku akan cube masukkan entry yang lebeh menarik sempena bulan ramadhan nie...ok kengkawan..chow dulu..klu ader sebarang komen..bleh la komen ea..jgn malu2...jgn segan2...hhahaha..!!!

Thursday, August 20, 2009

Pantun Berkasih Khas Untuk Mel

Posted by Roselle

Nasi lemak buah bidara
Sayang selasih hamba lurutkan
Hilang emak hilang saudara
Kerana kasih hamba turutkan

Pasir putih di pinggir kali
Pekan menyabung ayam berlaga
Kasih tak boleh dijual beli
Bukannya benda buat berniaga

Petik sayur si daun maman
Makan berulam daun pegaga
Habis tahun berganti zaman
Kasih adinda kunanti jua

Hijau nampaknya Bukit Barisan
Puncak Tanggamus dengan Singgalang
Terbang nyawa dari badan
Kasih di hati takkan hilang

Burung merbuk membuat sarang
Anak enggang meniti di paya
Tembaga buruk di mata orang
Intan berkarang di hati saya

Kalau roboh Kota Melaka
Papan di Jawa saya dirikan
Kalau sungguh bagai dikata
Badan nyawa saya serahkan

Anak campuran Cina-Melaka
Pulang ke rumah di Bukit Pekan
Andai kena dengan cara
Nyawa dan badan saya berikan

Anak ruan tidak terluang
Benang sutera di dalam buluh
Hendak buang tidak terbuang
Sudah mesra di dalam tubuh

Kain cindai dilipat-lipat
Lipat mari tepi perigi
Kalau pandai Tuan memikat
Burung terbang menyerah diri

Kiri jalan kanan pun jalan
Sama tengah pokok mengkudu
Kirim jangan pesan pun jangan
Sama-sama menanggung rindu

Pucuk pauh batangnya pauh
Di tengah-tengah pokok mengkudu
Adinda jauh kekanda pun jauh
Sama-sama menanggung rindu

Sayang Musalmah pergi ke taman
Hendak memetik sekuntum bunga
Sudah ada dalam genggaman
Bilakah dapat hidup bersama?

Anak haruan berlima-lima
Mati ditimpa ponggor berdaun
Kasih cik adik saya terima
Menjadi hutang beribu tahun

Sayang pelanduk di luar pagar
Mati ditembak patah kakinya
Tujuh tahun gunung terbakar
Baru sekarang nampak apinya

Tajam kapak dari beliung
Hendak menebang kayu berduri
Tuan laksana kemuncak payung
Saya di bawah menyerah diri

Hujan panas turun berderai
Guruh menyambar pohon jati
Kasih sayang tak boleh bercerai
Bagaikan rambut bersimpul mati

Kalau Tuan pergi ke Jambi
Ambil air Cik Tahir jurubatunya
Kalau Tuan hendakkan kami
Bakar air ambil abunya

Beli cempedak dari Juana
Mari dibelah di atas tudung
Jika berhajat menyunting bunga
Jumpa wali di atas gunung

Buih kuini jatuh tercampak
Jatuh menimpa bunga selasih
Biar bertahun dilambung ombak
Tidakku lupa pada yang kasih

Tebang gelam tebang kenanga
Batang tumbang menimpa gadung
Kumbang mengidam nak seri bunga
Bunga kembang di puncak gunung

Limau purut lebat di pangkal
Batang selasih condong uratnya
Hujan ribut dapat ditangkal
Hati kasih apa ubatnya?

Layang layang terbang melayang
Jatuh di laut melayang layang
Siapa bilang saya tak sayang?
Siang malam terbayang bayang

Langit cerah awan membiru
Dinihari embun pun jatuh
Sakit sungguh menanggung rindu
Di dalam air badan berpeluh

Anak beruk di kayu rendang
Turun mandi di dalam paya
Huduh buruk di mata orang
Cantik manis di mata saya